“El 70 % dels adolescents que presenten addiccions a substàncies tenen alguna patologia psiquiàtrica
associada”

El 70% dels adolescents que presenten addiccions a substàncies tenen alguna patologia psiquiàtrica associada, segons ha informat el doctor de la Unitat de Conductes Addictives en Adolescents del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l'Hospital Clínic de Barcelona, Javier Goti.

Es tracta d'una xifra que, segons la seua opinió, posa de manifest la necessitat de conèixer l'estat actual de les evidències respecte a l'abordatge terapèutic, psicosocial i farmacològic en els adolescents, que són gairebé la majoria dels que consulten per trastorn per ús de substàncies.

La prevalença del consum de substàncies com el cànnabis o la cocaïna per part d'adolescents i adults joves a Espanya es troba entre les més altes d'Europa. De fet, els adolescents espanyols se situen en el tercer lloc del món pel que fa al consum de cànnabis, per darrere de Canadà i Suïssa, i un de cada quatre joves menors de 15 anys ha consumit aquesta substància en l'últim any.

A aquest consum se li suma el de l'alcohol, que ha augmentat "espectacularment" en els joves menors de 18 anys, així com els problemes derivats del mateix, ja que prop del 40% dels adolescents asseguren haver-se emborratxat alguna vegada en l'últim mes.

En la població adolescent, la causa més prevalent de consulta per problemes vinculats al consum de substàncies són els trastorns per ús de cànnabis", ha apuntat Goti. Així mateix, pot jugar un paper important en el fracàs escolar, que a Espanya se situa entre el 25 i el 30 per cent de joves que no acaben els estudis de secundària.

“Respecte a la patologia psiquiàtrica afegida, els trastorns que amb més freqüència s'associen en població adolescent són els anomenats trastorns per conducta disruptiva, comportaments impulsius o inapropiats que no s'ajusten a les normes socialment acceptades, seguits pels quadres depressius”.

Un enfocament preventiu primerenc seria menys costós i tindria millors resultats que les intervencions que es realitzen quan es confirmen els diagnòstics en edats posteriors", ha explicat Goti, qui ha assegurat que el desenvolupament de programes preventius és "molt important" en aquesta població.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dos alumnes del CEIP Carmelo Ripoll guanyen el concurs de cartells de prevenció del consum d’alcohol

LA UPCCA DE LA MANCOMUNITAT ORGANITZA ELS MATERIALS PREVENTIUS ESCOLARS EN PLATAFORMES ONLINE PER FACILITAR L'ACCÉS DELS CENTRES EDUCATIUS

Dia Mundial Sense Tabac 2022, cartells finalistes i guanyador