LA MANCONUNITAT DÓNA A CONÉIXER ELS RESULTATS DE L’ENQUESTA SOBRE CONSUMS DE DROGUES 2013-2014

ELS TÈCNICS DE LA UNITAT DE PREVENCIÓ DE LES CONDUCTES ADDICTIVES (UPCCA) INCIDEIXEN EN LA NECESSITAT D’AUGMENTAR LA PERCEPCIÓ DE RISC SOBRE QUALSEVOL TIPUS DE CONSUM


            La UPCCA de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida ha realitzat una enquesta el present curs en tots els de centres de secundària de la comarca on han participat 1507 alumnes d’entre 12 i 16 anys majoritàriament i d’on es poden extraure algunes conclusions en relació als consums de drogues entre els nostres adolescents.

            El primer que destaca dels resultats de l’enquesta és un lleuger descens en els consums d’algunes substàncies. Aquest descens és més important en relació al tabac, ja que hem passat d’un 27,9 % que el consumia en l’enquesta realitzada al curs 2009-10 a un 17,7% en l’actual enquesta. Pel que fa al cànnabis també s’observa un discret descens del percentatge de joves que l’han provat, ja que hem passat d’un 23% en l’anterior enquesta a un 18% en la present; i entre els que afirmen que en consumeixen en diferents freqüències hem passat d’un 17,8% que ho feia en 2009 a un 11,7% actualment.

            La reducció més discreta però, és la que es refereix a haver provat l’alcohol, ja que només ha baixat d’un 67,8% que afirmava haver-lo provat en l’anterior enquesta fins un 62,6% en el present curs. A banda, el percentatge dels adolescents de la comarca que havent provat l’alcohol afirmen haver-se emborratxat almenys alguna vegada és d’un 54%. Estes dades sobre l’alcohol indiquen una normalització molt perillosa cap al seu consum i també un patró de consum caracteritzat per l’ingesta abusiva en poc de temps, buscant moltes vegades la intoxicació aguda.

            Per altra part s’ha pogut observar com hi ha certa relació entre els consums freqüents d’una substància i l’inici en el consum d’altres. Per exemple, el 85% dels joves que afirmen emborratxar-se totes les setmanes han provat el cànnabis, i el  86% dels fumadors diaris de tabac de la mostra també ha provat el cànnabis. Amb estes i altres dades comprovem el fet, tantes vegades estudiat, de la teoria de l’escalada, per la qual s’afirma que el consum d’una droga obri la porta d’entrada a altres. I si no es compleix taxativament en tots els cassos si que podem la lectura inversa i comprovar el compliment quan vegem l’evolució en els consums que ha hagut entre policonsumidors.

            També hem vist a l’enquesta una dada preocupant, dels consumidors diaris de cànnabis, un 82% ha repetit curs, amb la qual cosa s’evidencia el consum de cànnabis amb una alta probabilitat de tindre problemes a nivell escolar.


A part de tot açò, posem de manifest l’existència d’una relació entre el consum de substàncies i altres factors, com ara els diners o l’hora de tornar a casa. Al relacionar el consum d’alcohol i l’hora de tornar a casa, observem que dels que tenen hora de tornar a casa no consumeixen un 54% dels adolescents, mentre que entre aquells que no tenen hora només hi ha un 22% que no en consumeix. Al fer el mateix amb els diners, observem que hi ha una relació creixent entre aquestes variables, quant més diners disposen més borratxeres han tingut. No obstant això, no podem afirmar la direcció de la relació, però són factors que es donen junts i com a pares i/o educadors els hem de donar importància i tindre’ls en compte.
           
           













Segons el president de la Mancomunitat, Juan Antonio Puchades, “les dades obtingudes són molt clares i descriptives de la situació i ens porten a pensar que cal insisitir en el treball preventiu que es realitza amb la coordinació de la nostra UPCCA”, a més també ha volgut “animar als pares que es veuen immersos en aquesta problemàtica a utilitzar aquest recurs de la Mancomunitat on poden trobar ajuda, assessorament i orientació.” Puchades ha incidit en recordar que “la prevenció és una tasca de tots” i ha volgut agrair la col·laboració del professorat de la comarca en esta i altres iniciatives de la UPCCA de la Mancomunitat.

consulta ací els resultats de l'enquesta

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dos alumnes del CEIP Carmelo Ripoll guanyen el concurs de cartells de prevenció del consum d’alcohol

LA UPCCA DE LA MANCOMUNITAT ORGANITZA ELS MATERIALS PREVENTIUS ESCOLARS EN PLATAFORMES ONLINE PER FACILITAR L'ACCÉS DELS CENTRES EDUCATIUS

Dia Mundial Sense Tabac 2022, cartells finalistes i guanyador